slozitejsi matematika

Neví­te, jak napsat dopis sázkovce v obchodní­ angličtině

Moderátor: Moderátoři

Příspěvekod john_dow » stř bře 07, 2007 13:04

Devron píše:Houstone mam problem :-(
umel by nekdo pomoct?

mam casovou radu funkci (jestli to tak nazvat vubec jde) f1,f2,...ft ... fi jsou polynomy stejneho radu (6) a ja bych potreboval prepoved pro ft+1

(ty polynomy vyjadruji aproximaci trendu empiricke distribucni funkce...)

a nejak nevim jak to udelat - nahone procesy ani funkcionalu sem este nemel, jestli se to tam delalo netusim...
vedel by nekdo jak to namodelovat?

numericky, statisticky jakkoli
diky

pokud si se este uplne neupnul k neuronum :), pred casem jsem zkousel neco podobnyho ... s tou casovou radou funkci tj. jak predpovedet pro funkce f1, ... fx ... jak budou vypadat f1+1, ... fx+1 ... to je o ekonometrie ... udelat model typy:
Y... vysvetlovana promena
X1, ...., Xn ... vysvetlujici promene
k1, ...., kn ... regresni koeficieny ("vahy" jak moc je ta vysvetlujici promena dulezita pro zmenu vysvetlovane promene ... statisticky receno pokud se nepletu jestli je signifikantni nebo ne)

ten model pak vypada:
Y=k1*X1+k2*X2+....+kn*Xn , kde a ted podminky pro Y,X,k ...
no a kdyz chces napriklad jako pocet golu v zapase (Y), tak pak potrbujes stanovit X1,..., Xn ... coz muzou bejt napr. pocet nastrilenych branek, obdrzenych branek, pocet vitezstvi, prumer golu z nekolik predeslych zaúasu, prumer h2h statistik atd ... tady se fantazii meze nekladou ... taky tam muzou bejt promeny typu - hraje doma/venku ANO/NE ale to uz je malicko slozitejsi ... pak se u takhle stanoveneho modelu testuji koeficienty k1...kn a v zavislosti na vysledcich se upravuje cely model tak, aby mel co nejvetsi vypovidaci hodnotu ...

... hodnoty tech koeficientu spocita program, myslim ze sou i nejaky free, ale je problem s formatem zadanejch dat ... na to jsou potreba zkusenosti se statistickym zpracovanim dat ... da se to pocitat i rucne a to je pak nechutny hrani si s maticema (aspon pro me)

...celej ten proces je docela slozitej (aspon pro me) a to se mi zda ze sem to zjdnodusil jak nejvic to slo, ja sem po nejake dobe tuhle myslenku opustil jednak proto, ze mi to zralo volnej cas a pak a to asi hlavne proto, ze moje chatrny znalosti ekonometrie moji snahu podrejvaly navic mam porad pocit, ze pouzitelnost necoho takovyho je dost omezena napr. na US ligy, kde je spousta zapasu kazdou sezonu tj. dostatek dat a dost casu nechat statistiku pracovat, narozdil treba od fotbalolovejch lig, ktery zajimaj me, kde se hraje 30 - 40 zapsu za sezonu ... tot muj nazor GL
john_dow
Host
Host

Příspěvekod Devron » stř bře 07, 2007 15:26

diky za poznatek...

ja uz tohle vyresil jinak... pouzil jsem takovou tu Riemanovskou myslenku...

pac vsechny ty funkce f1 az ft byly na stejnem intervalu a vicemene stejne... jen jsem si pro ten interval nasel dostatecne velke deleni (rozdelil ho na male kousicky) - v techto malych kousiccich se na to muzu divat jako na radu cisel... to predpovedet umim... tohle udelam pro kazdy maly kosicek toho intervalu... dostanu soubor cisel a ten jen prolozim nejakou krivkou...

regresy znam (ne uplne presne), ale zrovna v tomto pripade, sem nevedel jak to na to narvat... tak sem si pomohl numericky :)

ono fotbalova liga je jen test... kdyby tohle fungovalo, hned bych presel na NBA, NHL, NFL, MLB kde tech zapasu je dostatek... a uz se s tim statisticky da pracovat...
yres.cz
Devron
Exmember
Exmember

Příspěvekod brumla83 » čtv bře 08, 2007 14:44

znáte a umíte dělat někdo v prg Statistica? Hm? Je to na takový věci frajeřinka. Já na ni koukal a jaxi nepochopil. Umí toho totiž hodně a na profesionální úrovni což už nezvládám... :(

Právě v tom by šlo udělat určitě všechno o čem se tady bavíme...
brumla83
Host
Host

Příspěvekod Devron » čtv bře 08, 2007 14:51

brumla83 píše:znáte a umíte dělat někdo v prg Statistica? Hm? Je to na takový věci frajeřinka. Já na ni koukal a jaxi nepochopil. Umí toho totiž hodně a na profesionální úrovni což už nezvládám... :(

Právě v tom by šlo udělat určitě všechno o čem se tady bavíme...

sem premyslel jestli to delat v R, Statistice nebo Mathematice... a nakonec vyhrala Mathematica...ta toho umi taky hooodne :)
yres.cz
Devron
Exmember
Exmember

Příspěvekod xtajuplnyx » pát bře 09, 2007 9:51

To Devron :Hoši jste blázni...lae bedlivě vaši práci sleduji...v matice jsem bůh....no ale Statistika tam by to bylo asi taky podobný ale to bych nesměl flákat jak přednášky tak cvika...ani nevim jak už jsem mohl udělat zápočty ze statistiky I., i II. ale držim palce...moc zajímavý jak na to jdete...(jdeš)
Together for our money !!! ICQ 266-592-569
xtajuplnyx
Exmember
Exmember

Příspěvekod Devron » pát bře 09, 2007 10:26

thx man...

asi jen do vetru, ale zkusim :) ... nemel by nekdo extra baliky do softu Mathematica? hodili by se Time series a Neural network
yres.cz
Devron
Exmember
Exmember

Příspěvekod Devron » pát bře 09, 2007 10:47

john_dow píše: pouzitelnost necoho takovyho je dost omezena napr. na US ligy, kde je spousta zapasu kazdou sezonu tj. dostatek dat a dost casu nechat statistiku pracovat, narozdil treba od fotbalolovejch lig, ktery zajimaj me, kde se hraje 30 - 40 zapsu za sezonu ... tot muj nazor GL

toto je sice pravda... ale na druhou stranu, nalezeni nejakeho "lepsiho" modelu... by byla vyhoda u tech fotbal lig... kde bookies statistiku nemuzou jen tak nechat bezet... tady by byla rozhodne vyhoda na nasi strane a jen souboj lepsi metody na stanoveni kurzu...
yres.cz
Devron
Exmember
Exmember

Příspěvekod brumla83 » sob bře 24, 2007 17:18

něco novýho?
anebo už válíš šunky u moře po těch obrovských výhrách z toho systému? :D
brumla83
Host
Host

Příspěvekod Devron » sob bře 24, 2007 18:04

brumla83 píše:něco novýho?
anebo už válíš šunky u moře po těch obrovských výhrách z toho systému? :D

hehe kez by...

po nekolika konzultacich s ruznymi lidmi z katedry... to resim pres neuronove site... takze si tu problematiku musim nejdriv radne nastudovat :)
yres.cz
Devron
Exmember
Exmember

Příspěvekod Devron » pon bře 26, 2007 9:12

ted to louskam odsud...
http://www.cs.cas.cz/~sima/kniha.pdf

zatim je to pekne zpracovane...
yres.cz
Devron
Exmember
Exmember