Vážení sázející,
rád bych se s Vámi podělil o několik (a doufám, že zejména pro začínající sázkaře užitečných) zkušeností.
Sport sleduji detailně v podstatě celý život (hlavně hokej, basketbal, tenis a snooker), kurzovému sázení se věnuji přibližně 6 let. Začínal jsem asi jako každý sázkou na svůj oblíbený tým, pak jsem pochopil, co je to AKO sázka a více zápasů na tiket, zejména s nízkými kurzy (protože zápas přece nemusím zkoumat, kurz 1,10 je jistá výhra, že? ), kombinátory, následně jsem začal vymýšlet dokonalé systémy, až jsem se po čase vrátil zpět na začátek.
Nejprve bych se s Vámi rád podělil o zkušenosti s různými zaručenými systémy na úspěch.
1. Martingale
Tento systém jsem zkoumal dopodrobna na x webových stránkách, dělal si tabulky v excelu, zkoušel ho na ruletě za pár centů... A jako každý jiný došel k závěru, že je to cesta ke krachu, samozřejmě. Zkrátka vyhlídka na zisk dvojnásobku první sázky (nebo trojnásobku, čtyřnásobku - záleží na kurzu) nestojí za ty nervy a peníze, nehledě na to, že pokud se bude systém praktikovat dlouhodobě, černá série prostě přijde. A po ní brzy další a další.. A jsme v lepším případě na nule - v horším prodáme auto, barák, půjčíme si, prodáme manželku (pokud s námi ještě bude), abychom mohli pokračovat a následně opět všechno prohrát a spáchat sebevraždu.
2. Každý den stejný zisk
U tohoto systému jsem byl dlohou dobu přesvědčen, že jsem vymyslel něco geniálního, co nikdo jiný ještě nepochopil - jak naivní, že? Na tomto fóru jsem nedávno objevil, že někdo to také zkouší. Musel jsem se smát, když dotyčný tvrdil, že onu taktiku praktikuje s kurzem 2 a již 4 měsíce mu vynáší (dokonce o sportu prý ani nic neví, ale je geniální matematik). Já sám jsem tento "svůj" systém zkoumal stovky, možná i tisíce hodin, mám na něj vyvinutou tabulku v excelu, kde napíšete, s jakým kurzem ho chcete hrát a kolik peněz si představujete denně vydělat. Tabulka Vám vypočítá, kolik musíte vsadit na každý další tiket, pokud předchozí budou nevýherní, a také kolik Vás každá další sázka stojí celkem peněz s těmi předchozími.
Zmíněný matematický génius psal, že denní zisk má, tuším, 500 Kč, takže namátkou 5 nevýherních tiketů v řadě by ho stálo téměř 30 000 Kč, 6 už potom 60 000 Kč, sedm 123 000 Kč atd. Ale to se přece nemůže stát, že, není možné, aby někdo prohrál 5 tipů s kurzem 2, i když o sportu nic neví.
V tabulce si můžu zkusit samozřejmě i nějaké pomalejší varianty bankrotu (např. kurz 6 - řekněme třeba 2 zápasy s kurzem 2 a 3). Se svým kapitálem 30 000 Kč by pak onen sázející měl 14 možností nevýhry v řadě - to už zní celkem lákavě, ne? Samozřejmě do té doby, než nastane opět ona černá série 14 proher v řadě - a jak rychle přijde, záleží na umu sázkaře, nicméně jednou přijde zcela jistě.
Já sám jsem tento systém (naštěstí) nikdy nevyzkoušel naostro, kdo má zájem ho vyzkoušet, klidně napište mail a já Vám onu tabulku rád pošlu. Netvrdím, že je nemožné být takto úspěšný, ale věřte mi - když člověk stráví možná i tisíce hodin zdokonalováním tohoto systému a přesto do toho naostro nejde, asi to má svůj důvod.
3. Jaký systém funguje?
Podle mých zkušeností (a teď si myslím, že zkušení sázkaři budou souhlasit a nezkušení se mnou polemizovat) je to ten nejjednodušší možný. Správně a hodnotně tipovat! Zkrátka musíte být lepší než bookmaker a zároveň vymazat jeho výhodu (tzn. tipnout si ten zápas, ve kterém Vy věříte danému týmu více než bookmaker spolu s jeho kurzovou marží). Pokud tedy chcete být dlouhodobě úspěšní (můžete se tím i živit - ano, jde to, pokud jste lepší než bookmaker a máte dostatečně velký kapitál - pozn. - já se tím zatím neživím ), měli byste respektovat a používat určitá pravidla - nebudu psát nic nového, ale pro shrnutí:
1. Abyste byli lepší než bookmaker, musíte mít lepší informace a cit! Tzn. že bez důkladné znalosti daného sportu to nepůjde = bez práce nejsou koláče.
2. Musíte porozumět, co znamená value bet (sázka na hodnotu).
3. Podle důvěry v daný tip a výše hodnoty Vaší value odvodit i výši vkladu.
4. Mít přesně stanovený money management - více se o něm rozepisovat nebudu, napsáno již bylo dost a dost.
5. Jak se mnozí shodnou, není dobré vsázet více než 2-3 zápasy na jeden tiket, já osobně se přikláním k 1-2.
6. Při výberu zápasu nezohledňovat své sympatie k nějakému týmu/hráči
7. Vést si podrobné statistiky Vašich sázek.
Takových pouček bych mohl napsat dost a dost, ale nechce se mi tu moc spamovat.
Závěrem bych rád řekl, že předchozí text jsem nenapsal, abych se nějak chlubil, ale jako pomůcku pro začínající sázkaře a jako varování před různými "osvědčenými" systémy a před cestou do pekel.
Ale je jasné, že drtivá většina začínajících si nakonec stejně projde podobnou cestou jako já, než se vrátí zpět k tomu nejjednoduššímu.
Každý si jistě najde k výše uvedenému něco, co mu dá větší výhodu (menší risk a větší zisk), ale to je a mělo by zůstat každého tajemství.
Doufám, že můj příspěvek bude někomu užitečný, rozhodně jsem sem nenapsal vše, co jsem chtěl (na něco jsem během psaní určitě zapomněl), takže to není úplně kompletní, ale i tak budu rád, když si to někdo přečte a případně bude reagovat.
Hodně štěstí při výběru zápasů a jen správné tipy!