NOVÁ PRAVIDLA - NÁVRH NA ZMĚNU
Ze všeho nejdřív bych chtěl říct,že cílem tohoto příspěvku není kohokoli napadat,ale snaha o zlepšení pravidel a situace na foru.
Po 2 měsících fungování nových pravidel jsem si všimnul několika věcí,o kterých bych rád vyvolal diskuzi.
Rozhodně se mnohonásobně zvedla aktivita na foru - to je nepopiratelné plus !
Limit 8 tipů měsíčně se opravdu dá splnit i takovým váhavým střelcem,jako jsem já.
Objevily se nové tiperské hvězdy a musím říct,že někdy to byli members o nichž jsem před zavedením nových pravidel ani nevěděl,že tu jsou (jistě to byla má chyba !).
Našly by se i zápory - pozdní vyhodnocování tipů a dokonce chybné vyhodnocení některých tipů.Věřím,že vše je neúmyslné.
Objevilo se to,na co se upozorňovalo už v diskuzi nad novými pravidly.
Někteří members,kteří jsou v mínusu se pokoušejí z něho dostat větším množstvím tipů a vyššími vklady.To se všeobecně očekávalo a já osobně to nikomu nemám za zlé,že se pokouší dostat z červených čísel.
Co mě ale překvapilo (ačkoli bylo naprosto logické že k tomu dojde) je opačný extrém.
Někteří members ,kteří jsou v plusu,přidávají do skriptu tipy s vyšším kurzem (kolem 2) a nejmenší možnou důvěrou/vkladem - 1/10 (to svým tipům tak málo věří ?).
Důvod je nasnadě - hodnocení je nastaveno tak,že tip s nižším kurzem (kterému ale bezvýhradně věříte) je nevýhodné uvádět do skriptu,protože na něm ztrácíte yield i když vyjde !
Takže je výhodnější dát tip s kurzem vyšším a riskovat co nejmenší počet unit.
Vzpomněl jsem si na rozhovor s profesorem Václavem Bělohradským,který jsem nedávno četl.
Bělohradský o naší současné společnosti říká:"Postmoderní doba se dá charakterizovat - stále racionálnějšími jedinci ve stále šílenější společnosti.
Z hlediska individuálních výhod je racionální jet někam vlastním autem,ale když všichni uděláme totéž,budeme uvězněni v dlouhých nehybných kolonách - staneme se zajatci kolektivního bláznovství,které vyrůstá právě z indivuduální racionality."
Když tuto myšlenku převedeme na naše forum a každý by tipoval takto (protože je to pro něho výhodné), potom je naprosto zbytečné uvádět ke svým tipům důveru/vklad,protože ta by byla vždy 1/10.
Orientace v tipech, které mají všechny hodnocení 1/10 je problematická a nic na tom nemění ani slovní hodnocení.
To pochopil admin na foru jehož jsem byl členem před vstupem na profisazkaře.Kromě minimálního limitu tipů měsíčně dal podmínku,že 3 tipy musí mít hodnocení 7/10 - tedy tipy kterým člověk opravdu maximálně věří bez ohledu na výši kurzu.
Počet takových tipů,výše důvěry/vkladu a případný minimální kurz je samozřejmě předmětem případné diskuze.
Časem by se mohlo totiž stát,že ty nejlepší tipy by se na foru prostě neobjevovaly,protože by pro jejich autora nebylo výhodné je uvádět ( mám dojem,že wbk v jednom svém příspěvku už něco podobného napsal ).
Můj návrh tedy je,aby 2-3 tipy měsíčně měly hodnocení minimálně 6-7/10.
O počtech těchto tipů a výši důvěry/vkladu by se měla vést diskuze ( tedy pouze v případě,že tento návrh nebude předem odmítnut jako nesmyslný).