slozitejsi matematika

Neví­te, jak napsat dopis sázkovce v obchodní­ angličtině

Moderátor: Moderátoři

Příspěvekod brumla83 » pát dub 13, 2007 16:32

Devron píše:tak co brumla? nastudovane site? jdeme to vyzkouset? :lol:

no letmo jsem to tehdy prolitl a su z toho lehce mimo. Doted jeste nevim jak se mezi sebou ty vstupni a vnitřní hodnoty počítají. ALe ted mám volnější vikend, mín školy, tak na to vic kouknu.... :wink:
brumla83
Host
Host

Příspěvekod Devron » sob dub 14, 2007 10:57

vstupni hodnoty..to je to, co posles do site... vnitrni hodnoty... pokud myslis vahy mezi neurony ve vrstvach (v pripade dopredne site) pocita algoritmus zpetneho sireni chyby behem uciciho procesu (jakozto optimalizacni ulohu) - vetsina softu ktere to resi, vyuziva diferencovatelnosti site a resi to pres zname numericke optimalizacni algoritmy - at uz Newtova metoda, Gradientni metody... neco jako metoda sdruzenych gradientu, ci nejvetsiho sestupu... tyhle klasicke metody ovsem casto skonci v nejakem lokalnim minimu... proto se nekdy pouzivaji pro ucici proces algoritmy geneticke optimalizace - to uz je ovsem vyssi level...

pokud mas namysli vyhodnocovani fci neuronu... tak u jednoduchych siti se pouzivaji vazene prumery vstupu a pak se to vyhodnoti neuronovou vnitrni fci a posle se dal signal...

problem u siti je jejich struktura (topologie, architektura)...

kazda sit ma nekolik moznych nastaveni (parametru) ... (ted mluvim o doprednych sitich) - pocet skrytych vrstev, pocet neuronu ve vrstvach, spoje mezi neurony, koeficient rychlosti uceni, parametr pro vyhodnocovani vnitrni fce neuronu... a tohle je docela problem... lze nejak trefit pocet vrstev i pocet neuronu, spolehat ze ucici algortimus najde optimalni vahy mezi neurony i tak je to docela spis tipovacka :) ... no a proto pro optimalni topologii site naprogramuju geneticky algortimus, ktery tohle vyresi za mne... tady je ovsem problem zase v tom, ze i kdyz mam dopre pc a pouziva system Mathematica... tak geneticke algoritmy mne tu bezi i nekolik hodin :) a to sem resil jednoduche ulohy... optimalizovat topologii site jsem jeste nezkousel :)

ono narvat na tohle operator genetickeho krizeni pro moznosti naprosto rozdilnych struktur bude docela legrace... :lol:
yres.cz
Devron
Exmember
Exmember

Příspěvekod brumla83 » úte dub 17, 2007 15:57

tak jak pokračuješ? já něco zkoušel a stále průběžně zkouším, tak uvidím co z toho na konci sezony vypadne! :D jaká úspěšnost...
brumla83
Host
Host

škoda času

Příspěvekod Mordyjan » stř dub 18, 2007 19:51

Kluci,
přeji Vám chuti do této zajímavé problematiky, nicméně koukněte na stránky včelařů, ti už mají ty roboty a neurony nějakou dobu. O návratnosti v závislosti na počtu tipů a daných postupech se můžete přesvědčit sami.

Raději bych šel cestou sledování statistik již vyšlých zápasů v Trefikovi a na to se snažil napasovat strategii.
Mordyjan
Host
Host

Re: škoda času

Příspěvekod Devron » stř dub 18, 2007 20:34

2brumla85: tak si to nejak zkousim... neco si kolem toho pragramuju, zkousim geneticke algortimy... takze ve fazi praktickeho zkouseni, teorii uz mam nejak za sebou (snad:) )

2M....: nerad bych shazoval snahu fcelaru... ale ty jejich site jsou, no, dost jednoduche... se nedivim ze to nic neudelalo... ja se snazim delat prave to co pises... vyuzit statistiky z odehranych zapasu... a hledat souvislosti... kdybys procetl cely topic... zjistil bys jak to postupovalo... nejprve sem pouzival excel... bohuzel matematicke naroky... byly vyssi a presel sem do mathematic-y...ale celou dobu jde o to, najit prave ty souvislosti a tech vyuzit... no jak sem to zkousel... bylo to slozitejsi a slozitejsi... vedlo to nekam na Bayesovske modely, a jine silenosti z teorie pravdepodobnostniho modelovani... coz je skoro a diplomku... jiny pristup je nepouzivat stochasticke modely, ale vyuzit empiricke pozorovani a pouzit neuronove site...

vyhoda je ted ta... ze mam bakalrku, kde neurnove site na podobne tema potrebuju...takze to budu muset brzo dokoncit... :) a pak uvidime :), ono tohle modelovani neni uplne easy ;-)
yres.cz
Devron
Exmember
Exmember

Příspěvekod Mordyjan » čtv dub 19, 2007 18:29

Devron píše:2brumla85: tak si to nejak zkousim... neco si kolem toho pragramuju, zkousim geneticke algortimy..........uvidime :), ono tohle modelovani neni uplne easy ;-)

Hoši úspěch tkví v tom, že je nutné hledat tam kde to ostatní, včetně book SK ani nenapadne. To předpovídání dle neuronů apod. nemá cenu jelikož čím je algoritmus složitější, tím větší obsahuje procento výkyvu výkonosti, překvápka apod. = náhoda.

Jsou tyto cesty:

a) perfektní znalost všech informací (zranění, stav týmu, předchozí zápasy tipovaného i jeho soupeře) kolem vybraných tipovaných lig, což je časově a znalostně náročné. Já osobně na to čas nemám :-)....

b) každodenní prohlížení výsledků a jejich ukládání do mozku. V době kdy jsem měl na sázení mnohem více času jsem na základě předchozích výsledků a především překvápek dokázal odfiltrovat velké procento překvapení a vysokých kurzů. V momentě kdy jsem se začal rozhodovat (spíše nechal ovlivňovat) na základě tabulek byla má úspěšnost v prd.....

c) používat Trefika a jeho již dnes zcela ojedinělé kombinace funkcí k nejrůznějších zjištěním z reálných dat (vyšlých výsledků). Samozřejmě Trefík zatím neumí a počítám, že ani nebude umět sledovat zranění a tyto další aspekty. Ale na to lze najít pár stránek, ze kterých si lze dle potřeby data doplnit.

Vše je třeba nalézt a zkombinovat tak, aby to bylo pokud možno neodhalitelné pro book a tudíž i ihned zablokovatelné. Je jasné, že kdyby to bylo zcela jednoduché a veřejné je po kšeftu, SK by si to pohlídali.
Mordyjan
Host
Host

Příspěvekod Devron » úte kvě 01, 2007 14:25

2Mordyjan: dovolim si nesouhlasit... nevim jak moc jsi seznamen s problematikou neuronovych siti...ale prave prekvapka, ktera popisujes jsou jeden z aspektu, ktere neuronove site umi odhadnout nejlepe ze vsech jinych klasickych automatickych systemu... dokazi nejlepe zachytit nelinearni a specificke vztahy v datech...coz prave v sazeni muze byt nejvetsi vyhoda...

muj algoritmus je jednoduchy... NN jsou prave vyhledavany pro svoji robustnost a ze si nedelaji nic z toho, ze nejaka data chybi, jsou neuplna, atd... apropo... ja prave myslel, ze kdyz udelam NN se specifickym ucicim algoritmem navrhnutym prave pro sazeni nejlepe pro urcitu ligu ci dokonce tym (to je posledni rozpracovana verze), tak budu "hledat tam" kde bookies nekoukaji... :)

ad a) souhlas... i po casove tak chutove strance...
ad b) na tohle si programuju tu sit...ta bude filtrovat za mne a to takovym zpusobem, ktery ja bych nikdy nevidel... neuronova sit je zatim jedina znama metoda pro zachyceni skrytych vztahu mezi daty...
ad c) tady si protirecis... nejdriv zduraznujes pristup takovy, o kterem bookies nevi... pote navrhnes pouzit trefika, ktery je k dispozici pro vsechny... cim ztraci svoji silu...

jenom poznamka v jake fazi se asi nachazi "vyvoj" takove cerne skrinky... i kdyz to tak nevypada, tak na tom docela intenzivne delam... uz mam nakodenou jak neuronovou sit, tak jeji ucici algoritmus... problem je v tom, ze vypocet trva extremne dlouho... takze uz mi tu priblizne skoro mesic bezi nejake vypocty v Mathematice, kde se snazim cely vypocet zrychlit... a optimalizovat cely ten "nesmysl", aby to resilo v pouzitelnem case...

cim vic se v tom hrabu, tim vic v to verim :) ... uz na tom delam pomerne dlouho... ale to je taky zpusobeno skolnimi povinnostmi... ted to navic bude jeste horsi (zkousky, bakalarka, statnice), ale beru to jako konicek i snahu neco vydelat... takze to rozhodne dokoncim.... :)
yres.cz
Devron
Exmember
Exmember

Příspěvekod Mordyjan » stř kvě 02, 2007 18:33

Devron píše:2Mordyjan: dovolim si nesouhlasit... nevim jak moc jsi seznamen s problematikou neuronovych siti...ale prave prekvapka, ktera popisujes jsou jeden z aspektu, ktere neuronove site umi odhadnout nejlepe ze vsech jinych klasickych automatickych systemu... dokazi nejlepe zachytit nelinearni a specificke vztahy v datech...coz prave v sazeni muze byt nejvetsi vyhoda...

Přeji ti hodně štěstí, protože opravdu nejsem moc seznámen s tou teorií NN a z VŠ jsem už taky nějaký ten rok pryč.
Je to otázka potřebného času a transparentnosti nalezených výsledků
Devron píše:muj algoritmus je jednoduchy... NN jsou prave vyhledavany pro svoji robustnost a ze si nedelaji nic z toho, ze nejaka data chybi, jsou neuplna, atd... apropo... ja prave myslel, ze kdyz udelam NN se specifickym ucicim algoritmem navrhnutym prave pro sazeni nejlepe pro urcitu ligu ci dokonce tym (to je posledni rozpracovana verze), tak budu "hledat tam" kde bookies nekoukaji... :)

Na stránkách "včelařů" jsou již výsledky navržených NN sítí a výsledky zatím nic moc, resp. ztrátová záležitost
Devron píše:
ad a) souhlas... i po casove tak chutove strance...
ad b) na tohle si programuju tu sit...ta bude filtrovat za mne a to takovym zpusobem, ktery ja bych nikdy nevidel... neuronova sit je zatim jedina znama metoda pro zachyceni skrytych vztahu mezi daty...
ad c) tady si protirecis... nejdriv zduraznujes pristup takovy, o kterem bookies nevi... pote navrhnes pouzit trefika, ktery je k dispozici pro vsechny... cim ztraci svoji silu...

ad c) no vidíš, přemýšlíš stejně jako books, to že máš v ruce nástroj, ještě neznamená, že sním míš udělat jako někdo jiný.

Jinak přeji hodně štěstí a nových poznatků.
Mordyjan
Host
Host

Příspěvekod Devron » stř kvě 02, 2007 20:01

neni nic lehciho nez to vyzkouset... :)

takze az to dodelam (jeste je to na dlouho :) ) tak pak to nejak vyhodnotime :)
GL i tobe :)
yres.cz
Devron
Exmember
Exmember

Příspěvekod Yardus » úte kvě 08, 2007 9:20

Zajimave cteni, ale podle me by bylo vhodnejsi nejprve vymyslet zpusob a udelat program podle ktereho to bude vychazet nez udelat program podle ktereho si myslis ze to bude vychazet.
Yardus
Exmember
Exmember

PředchozíDalší

Zpět na HELP - obecní rady