saginek píše:no, tak ja se zeptam tedy trochu konkretneji.... ...rekneme, ze jsem v podstate na zacatku. Mam urcitou, rekneme ze snad slusnou predstavu o valuebettingu a o systemu jak se da vydelavat(tu pokud by byla nejaka literatura, tak se urcite nebudu branit, protoze bych to rad pochopil jeste lepe. A pokud by ta literatura nebyla prilis obsahla, tak by to bylo jeste lepsi "Strucnost je dcerou talentu" A.P.Cechov ). Co by jsi mi doporucil na zacatek? S jakou castkou jsi zacinal ty? S jakou minimalni castkou se to da rozbehnout, tak aby to mnelo smysl? A jake jsou ti pravidla, ktera striktne dodrzovat? Proste co by si mi poradil na zacatek? Par rad, pravidel-takovy navod
Jak rikam...mam predstavu, ale nevim jestli je spravna a jak do hloubky to zvladam...
Ad literatura... prakticky neni co doporucovat. Na trhu je rada knizek, vetsina z nich je nepouzitelna i pro zacatecnika, ac se autor tvari fundovane a vydava se za naprosteho profesionala, ktery je v oboru temer od te doby, co se narodil. Urcite pro uplneho laika muze byt dostupna literatura prinosna, ale to se te netyka. O literature mam celkem prehled, protoze jsem byl nucen v dobe psani sve bakalarske prace pouzit nejake zdroje, nebot to mel byt research... dluzno dodat, ze jsem prakticky nemel jake zdroje ve bakalarce vyjmenovat, protoze vetsina z materialu, ktere se mi dostaly do ruky, podavaly zcestne, nepravdive a casto zcela lzive informace.
Ohledne te pocatecni castky, to je strasne tezke rict. Znam cloveka, ktery zacal pred rekneme 4 roky s 10ti eurama a dnes vydelava za mesic horentni sumy, ktere nemaji ani vrcholovi manazeri. Je to hodne individualni, zalezi na schopnostech, stesti na pocatku a na mire rizika, kterou jsi ochoten podstoupit. Takze tam je treba si udelat urcitou kalkulaci na zaklade vlastnich statistik a pripravit si money managment... Napr. tedy, ze v prumeru nasazis XY zapasu tydne (nebo mesicne), na zaklade money managmentu budes mit prumernou sazku x CZK, pocitas s yieldem y atd. A vyjde ti kolik bys mel vydelavat a jak rychle bude kapital narust a nasledne tedy narustat rollover a jak dlouho bude trvat nez se dostanes na pozadovanou hranici.
Pises, ze mas nejakou konkretni predstavu, klidne ji nacrtni a probereme ji.
Ohledne tech pravidel/navodu. On vlastne zadny navod neexistuje, respektive je to opet hodne individualni. Vseobecne vzato, navod je jednoduchy:
a) sazej jen value
b) drz na uzde nervy a nesnaz se vyhrat rychle zpet to, co jsi prohral... takove stavy jsou v pocatku pomerne normalni - clovek dost prohraje a pak se chce rychle zahojit a buchne neco za vic nez by spravne mel, popr. buchne neco, kde ani neni value... lide to hojne delavaji
c) mej dobre promysleny stake plan/money managment, abys minimalizoval riziko bankrotu... je treba se rozhdnout mezi klasickym stake planem, flat stake, % kapitalovym sazenim atd.
d) hlidej si early market
Cim vice poroste kapital a vklady, tim budes postupne narazet na ruzna uskali a budes jim muset celit.
toto je bohuzel problem...ja neznam nikoho takoveho a pokud ma nekdo zajem sazet, tak stejne nechape a nechce pochopit system jak se musi sazet... ....ale tak nemyslim si, ze to bude zase az tak velky problem, alespon na zacatek....
od toho jsou fora, aby se tam clovek mohl s nekym seznamit... ja take delam s clovekem, ktereho znam puvodne pres forum. Nesportna vyhoda tymove prace je (krome jineho) pokryti vice trhu (zemi, sportu... zkratka vetsi skala zaberu)
Ja ti jeste jednou dekuju za odpovedi. Ja jsem se rozhodl do toho jit uz davno a v podstate zacatkem byl vstup na toto forum a myslim to celkem vazne...
nevim jak dlouho sazis, ale muj nazor je, ze clovek by se tim mel vazne zabyvat alespon nekolik let, nez se rozhodne se tim zivit na profiurovni... ono to vazne neni az tak lehke jako to vypada. Jedna vec je sazeni jako privydelek a druha vec je do toho skocit a zit jen tim... Dost veci se v tom okamziku zmeni, navic i jako zkusenejsi sazkar musis pocitat s tim, ze tim, ze se do toho pustis tak se z tebe stava naprosty zelenac na poli profibettingu - clovek nevi co a jak ma delat, nema tu praci organizovanou, nevi jak a co... zkratka je to dost jine - osobne jsem dlouhou dobu dost tapal a na prvni rok bych radeji zapomnel co se prijmu tyce. A zacatek bude tezky
...ale pokud vytrvas ( a mas na to schopnosti), tak to sklizene ovoce na konci te dlouhe cesty za to STOJI